Talon historia juontaa juurensa vuoteen 1930, ja se seisoo vahvana Hämeenkyrön rauhallisessa luonnonympäristössä. Hirsitalo on nähnyt vuosien varrella lukuisia muodonmuutoksia, kun Markus ja Sari ovatkin käyttäneet aikaa sekä vaivaa talon kunnostamiseen ja muokkaamiseen omannäköiseksi.
Kun Lämpöluxin arvonta ilmoitti voitostaan, se avasi ovet suuremmille muutoksille. Voittosumma kohdistetaan talon ilmanvaihdon täydelliseen uudistamiseen sekä julkisivun ikkunoiden ja parvekkeen oven uusimiseen.
Yksi remontin keskeisistä kohdista on ilmanvaihdon parantaminen. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, jota päätettiin tehostaa nykyaikaisemmaksi ja tehokkaammaksi. Tämä ei pelkästään paranna talon energiatehokkuutta, vaan myös varmistaa paremman sisäilman laadun ja asumismukavuuden.
Sisäilman laatu ei ollut Markuselle ja Sarille vieras aihe, ja he tunsivat sen merkityksen. Voitto tuli juuri oikeaan aikaan, sillä heillä oli jo suunnitelmia sisäilman laadun parantamiseksi.
”Kylminä talvikuukausina olimme huomanneet, että paljon kylmää ilmaa tunkeutui sisään pistorasioiden kautta. Huoneen lämpötila vaihteli huomattavasti ylhäältä alas, ja meillä oli selkeästi ilmanvaihdon haasteita”, kertoo Markus ja Sari
Sisäilman laatu huomioon
Sisäilman laatu on usein aliarvioitu tekijä, kun tehdään suurempia remontteja talolle. Kun taloon tehdään paljon uudistuksia, varsinkin tiivistävää remonttia, niin talon vanha alkuperäinen toimintaperiaate muuttuu täysin vanhasta tyylistä. Korvausilmalle täytyy aina löytyä luonnollinen huollettu reitti, jotta vääränlainen korvausilman pääsy rakenteiden lävitse poistuu, eikä tule vahinkoja talon rakenteille, eristeille ja asukkaiden terveydelle.
Lämpöluxin hajautettu ilmanvaihtoratkaisu tuo korvausilman esilämmitetysti ja energiatehokkaasti. Korvausilma tuodaan talon sisään laitteistolla, jossa se esilämmitetään ja tämän jälkeen puhalletaan huoneen yläosaan hyödyntäen katon rajassa olevaa lämmintä ilmaa. Tällä järjestelmällä poistetaan vedon tunteen riskit ja tastaan huoneen lämpötilaerot, mitä esimerkiksi ilmenee tyypillisissä seinäventtiileissä. Tyypillisen seinäventtiilin suurimpana haasteena on energiatehokkuus. Seinäventtiili tuo korvausilmaa taloon, mutta useamman kuukauden vuodesta ratkaisu on energiatehoton. Kylmä ilma myös nostaa lämmityskustannuksia sekä tuo vedon tunnetta.
Energiankulutus kuriin moderneilla ratkaisuilla
Ikkunoiden osalta huomio kiinnittyi paitsi estetiikkaan myös energiatehokkuuteen. Vanhat jo kerran vaihdetut 90-luvun ikkunat ovat kaksilasiset, mitkä tullaan vaihtamaan moderneihin kolmilasisiin ikkunoihin. Tämä parantaa huomattavasti talon ääni- sekä lämpöeristystä, myös vähentää huomattavasti lämmityskustannuksia, samalla tuoden lisää valoa ja avaramman tunteen asuintiloihin.
”Vaikka ikkunat ovat 90-luvulla vaihdettu, näyttävät hienoilta ja hyväkuntoisilta, niissä on selvästi ongelmia vedon tunteen kanssa. Eivät ole ihan mitään creme brulee kuntoisia ikkunoita”, kertoo Markus ja Sari
Pariskunta päätti myös päivittää parvekkeensa oven, mikä on tuonut jonkin verran haasteita vuosien varrella. Vanha ovi on kaksilehtinen, lukitus hankala sekä auringon paiste on kuluttanut molempien lehtien ulkoista puupintaa. Uusi, tyylikäs ovi ei ainoastaan tuo lisää valoa sisätilaan, vaan parantaa eristävyyttä huomattavasti. Uusi parvekeovi myös poistaa haasteet auringon poltteelta, sillä ulkopuoli on alumiiniprofiililla varustettu.
Markus ja Sari ovat kiitollisia Lämpöluxille mahdollisuudesta päivittää kotinsa ja tehdä siitä entistäkin viihtyisämpi. Lämpöluxin arvonta ei ainoastaan muuttanut yhden perheen elämää vaan myös lisäsi talon arvoa ja teki siitä modernin kodin tämän päivän vaatimuksiin sopivaksi. Voittajapari kannustaakin muita osallistumaan vastaaviin arvontoihin, sillä pienikin mahdollisuus voi tuoda suuria muutoksia arkeen ja kotiin.