Huonon sisäilman vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Ilmanvaihdolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin. THL:n tutkimuksen mukaan vietämme sisätiloissa noin 90 % ajasta, joten sisäilman laatu vaikuttaa paljon oloomme ja terveyteemme. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Sisäilmaongelmat liittyvät usein puutteelliseen ilmanvaihtoon mutta onneksi sen parantaminen omakotitaloissa on mahdollista. Laadukas sisäilma tukee toimintakykyä ja hyvinvointia, se on tuoksutonta ja miellyttävää lämpötilaltaan sekä ilmankosteudeltaan.

Mistä huono sisäilma johtuu?

Usein huonosta sisäilmasta puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen home- ja kosteusvauriot. Hengitysliiton mukaan se on kuitenkin vain yksi huonon sisäilman aiheuttaja.

Haasteet sisäilmassa johtuvat usein riittämättömästä ilmanvaihdosta. Puutteellinen tai väärin toimiva ilmanvaihto voi pahentaa huonon sisäilman epäpuhtauksien vaikutuksia ja aiheuttaa oireita asukkailleen. 

Miksi sisäilman laadulla on sitten niin suuri merkitys meidän elämässämme?

Tiesitkö, että THL:n tutkimuksen mukaan työikäiset suomalaiset viettävät noin 90 % ajastaan sisätiloissa.

Pienet lapset ja vanhukset viettävät jopa tätä kauemmin aikaa sisätiloissa. Koska sisätiloissa vietetään niin paljon aikaa, vaikuttaa huono sisäilma terveyteen ja hyvinvointiin.

Etätyön lisäännyttyä oman kodin ilmanvaihdolla on vieläkin suurempi merkitys. Hyvin ilmastoidun toimiston sijaan vietämme vielä enemmän aikaa omassa kodissamme hengittäen riittämätöntä tai huonoa sisäilmaa.

Miten tunnistaa huono sisäilma?

Oman kodin sisäilman laadun selvittämiseksi on sisäilma-asiantuntijan tehtävä sisäilmatutkimus. Tutkimuksessa selvitetään, onko asunnossa huono sisäilma ja mistä se johtuu.

On hyvä myös ymmärtää, ettei huono sisäilma tarkoita automaattisesti hometta ja koko talon purkua. Kun saadaan selville ongelman aiheuttaja, voidaan ilmanvaihtojärjestelmä korjata ja saada sisäilmaongelmat hallintaan.

Jos ilma ei vaihdu oikein ja suunnitellusti on sisäilma huonoa ja tunkkaista mutta tokikaan aina syynä ei ole ilmanvaihto. Syitä voi olla monia ja siksi kannattaakin teettää sisäilman laadun tutkimus nimenomaan asiantuntijalla.

Jos tilanne on jo niin paha, että omasta kodista löytyy kosteusvaurioita ja mikrobikasvustoa, ei pelkkä ilmanvaihdon parantaminen yksin ratkaise asiaa. Tällöin joudutaan vauriot korjata ensin jonka jälkeen rakennetaan tiloihin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Näin saadaan kodin elinkaari jatkumaan.

Mitä aiemmin huonon sisäilman syyt tutkitaan, sitä helpommin sisäilmaongelmat ovat yleensä saatavissa hallintaan.

Miten sisäilmaongelmat näkyvät kotona?

Jos allergia- ja hengitystieinfektiot tai päänsärky aiheuttavat usein oireita, kannattaa harkita oman kodin sisäilman tarkastamista. Talvella liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa kurkkukipua, yskää tai silmien kuivumista ja ärsytysoireita. Myös pölyinen sisäilma ärsyttää silmiä ja hengitysteitä.

Tiesitkö, että myös sisällä poltettavat suitsukkeet ja kynttilät huonontavat sisäilman laatua.

Oman terveyden lisäksi huono sisäilma on ongelma myös rakennuksille. Tunkkainen, liian lämmin ja liian kostea sisäilma luo otollisen alustan mikrobikasvustolle ja pitkittyessään sairastuttaa talon rakenteet. Huono sisäilma on kuivana, kosteana tai ummehtuneena aina ongelma rakennukselle.

Sisäilmaongelmiin kannattaakin puuttua ajoissa, ennen kuin tilanne muuttuu vakavammaksi ja oma terveys kärsii tai oman kodin rakenteet kärsivät ongelmasta.

Sisäilmaongelmien ratkominen on terveysteko

Satsaamalla laadukkaaseen ja hyvään sisäilmaan parannat omaa jaksamistasi, pienennät riskiä sairastua keuhkosairauksiin, kuten astmaan tai homepölykeuhkoon ja vähennät hengitystietulehduksia sekä myös silmien ärtyminen ja allergiaoireet helpottuvat.

Muita mahdollisia oireita, joita huono sisäilma aiheuttaa on iho-oireet kuten ihottuma tai atooppinen ihottuma ja päänsärky, väsymys ja lihas- sekä nivelsäryt. Puhtaalla sisäilmalla on kauaskantoisia vaikutuksia ja ne on hyvä tiedostaa.

Meillä on ilo Suomessa omistaa maailman puhtainta ilmaa, joten päästämällä se hallitusti kotiin saa sisäilmaongelmat ratkottua helposti. Kun kodin korvausilma-asiat laitetaan kuntoon, niin pääset hengittämään raikasta ilmaa myös kodin sisätiloissa. Toki ulkoilun muita terveysvaikutuksia ei kannata unohtaa, vaikka sisäilman ongelmat kotona olisikin saatettu kuntoon.

Jos oman kodin sisäilma-asiat mietityttävät, niin varaa meiltä ilmainen ilmanvaihtotarkastus oheisen yhteydenottolomakkeen kautta.

Uusimmat artikkelit

Lisää vastaavia artikkeleita:

Lämpökamera

Lämpökamera on avain piilossa olevien ongelmien paljastamiseen omakotitaloissa.

Omakotitaloissa asuessaan moni kohtaa aika ajoin yllättäviä haasteita, jotka voivat vaikuttaa sekä kodin mukavuuteen että taloudenpitoon. Lämpökamera on kuitenkin kuin salainen ase, joka auttaa paljastamaan piilossa olevat ongelmat ja mahdollistaa tarkat korjaukset. Tässä artikkelissa tutustumme lämpökameran käyttöön omakotitaloissa, erityisesti ikkuna- ja oviremonteissa sekä sisäilmaongelmien tunnistamisessa.

Lämpölux-Arvonnan Onnekas Voittaja: 10 000€ arvoinen Remonttiarvonta Kruunaa Hirsitalon Uuden Loiston

Lämpöluxin jännittävä arvonta loi taikuutta Hämeenkyrön rauhalliseen maisemaan, kun Markus ja Sari arvottiin onnekkaiksi voittajiksi, ja heidän hirsitalonsa saa kukoistavan muodonmuutoksen 10 000 euron arvoisella remontilla.

EU:n energiatehokkuusdirektiivin vaikutus ikkunaremonttiin.

Uusien ikkunoiden vaihto on nopea ja kustannustehokas keino parantaa asunnon energiatehokkuutta ja pienentää lämmityskuluja. Energiatehokkuuden paranemisen myötä myös asumisviihtyvyys lisääntyy.