Omakotitalon ilmanvaihto kuntoon

Raikasta sisäilmaa osaa usein arvostaa vasta, kun sen huomaa puuttuvan. Esimerkiksi ulkoa sisälle tultaessa ero raikkaan ulkoilman ja sisäilman välillä voi olla hätkähdyttävän suuri. Hajut jäävät leijumaan ilmaan pitkäksi aikaa, ilma tuntuu kostealta ja tunkkaiselta, ja väsymys iskee sisätiloissa helposti.

Vietämme suuren osan ajastamme sisätiloissa. Hengitys kuluttaa ilmasta happea ja tuottaa tilalle hiilidioksidia ja kosteutta. Lisäksi erilaiset kotona tehtävät askareet, kuten ruoanlaitto ja suihkussa käynti, lisäävät kodin huoneilman kosteutta. Epämukavuuden lisäksi huono sisäilma voi aiheuttaa vahinkoa sekä talolle että asukkaille. Sisäilman kohonnut kosteus voi tiivistyä jopa omakotitalon rakenteisiin. Asukkaille sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa muun muassa väsymystä, yskää, nenän tukkoisuutta sekä iho-oireita.

Millainen on hyvä ilmanvaihto?

Ilmanvaihdon tarkoituksena on, että omakotitalon ilma vaihtuu säännöllisesti ja kosteat tilat pysyvät kuivina. Hyvä ilmanvaihto on merkittävä tekijä asumismukavuuden lisäämisessä. Raikas sisäilma pitää asukkaat ja rakennuksen terveenä. 

Jos oman kodin sisäilma askarruttaa, on hyvä ymmärtää ilmanvaihdon perusteet. Talo on aina kokonaisuus. Ilmanvaihdon tulee toimia niin, että raikas ja suodatettu ulkoilma, eli ns. tuloilma, tuodaan hallittua reittiä pitkin kodin puhtaisiin tiloihin, kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Kosteampi ja likaisempi ilma poistetaan märkätilojen ja vessan kautta. Korvausilman sekoittuu huoneen yläosassa olevaan lämpimään energiapatjaan, jossa se sekoittuu huoneilmaan ja raikastaa näin koko sisäilman.

Testaa kotisi sisäilman laatu

Jos oman kodin sisäilma askarruttaa, voit pohtia seuraavia kysymyksiä:

  • Tuntuuko ilma raikkaalta kotiin astuessa?
  • Tuntuuko kodin ilma joskus tunkkaiselta?
  • Leviävätkö keittiön ja vessan hajut muihin huoneisiin?
  • Tiivistyykö kosteus ikkunan alareunaan?
  • Tunnetko vetoisuutta lattian rajassa?
  • Kuivuuko pyykki vuorokauden sisällä?
  • Leviääkö kosteus pesuhuoneesta muihin huoneisiin?

Jos vastaat kyllä useampaan kysymykseen, on aihetta mittauttaa sisäilman laatu ja pohtia keinoja parantaa tilannetta ammattilaisen kanssa.

Miten kodin ilmanvaihto hoidetaan kerralla kuntoon?

Lämpöluxin hajautetussa ilmanvaihtoratkaisussa hoidetaan koko talon ilmanvaihto kuntoon yhden päivän aikana. Tuloilma tuodaan sisälle suodatettuna ja esilämmitettynä suomalaisen ja patentoidun raitisilmalaitteen kautta. Laitamme siirtoilmareitit kuntoon ja asennamme vessoihin, keittiöön ja pesuhuoneeseen poistoilmalaitteet, joiden kautta likainen ilma poistuu talostasi hallitusti. Näin kotisi ilmanvaihto saadaan kuntoon nopeasti ja häiriöttömästi rakenteisiin koskematta.

Vedon tunne poistuu, kotisi lämpötila on tasaisempi ja kosteus haihtuu pesuhuoneesta ja saunasta nopeasti. Laittamalla kotisi ilmanvaihdon kuntoon asumismukavuus nousee ja kotisi rakenteet pysyvät kunnossa.

Omakotitalon ilmanvaihtoremontin hyödyt

  • Tunkkainen sisäilma poistuu
  • Hajuhaitat vähenevät
  • Ylimääräinen kosteus poistuu
  • Liika hiilidioksidi poistuu
  • Vedontunne poistuu ja lämpötila on tasainen koko talossa
  • Epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta
  • Suodatettu ja puhdas sisäilma – Viihtyisämpi koti
  • Allergisen elämä helpottuu

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaiseen omakotitaloon Lämpölux ilmanvaihtoremontti sopii?

Ilmanvaihtoratkaisumme sopivat omakotitaloihin, joissa ei ole ilmanvaihtoa ollenkaan, käytössä on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. 

Mitä eroa on painovoimaisella ilmanvaihdolla ja hajautetulla ilmanvaihtojärjestelmällä?

Vanhoissa omakotitaloissa ilma vaihtuu yleensä painovoimaisesti. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu siihen, että lämmin ilma on viileää kevyempää ja lämmin ilma nousee ylöspäin. Talon katossa olevan poistoputken kautta lämmin ilma pääsee ulos talosta. Vastaavasti poistoputken aikaansaama veto aiheuttaa huoneistoon alipaineen, jonka seurauksena ulkoa pääsee sisätiloihin viileämpää ilmaa korvausilmaventtiileistä tai korvausilma-aukoista. Mikäli talosta puuttuvat korvausilmaventtiilit, tulee ulkoilma sisälle rakenteiden ja eristeiden kautta. Tällöin korvausilman mukana sisätiloihin tulee rakenteista epäpuhtauksia ja hajuja.

Miksi painovoimainen ilmanvaihto ei aina riitä?

Ruoanlaitto, pyykinpesu ja suihkussa käynti lisäävät sisäilmaan kosteutta. Hengittäminen taas kuluttaa ilmasta happea ja hiilidioksidin määrä lisääntyy.  Kostea ja epäpuhdas ilma ei poistu talosta tehokkaasti eikä ulkoa tule riittävää määrää korvaavaa ilmaa tilalle. Ilman heikko vaihtuminen voi aiheuttaa ongelmia niin ihmisten terveydelle kuin talon rakenteille. 

Hajautetussa ilmanvaihtojärjestelmässä ilma saadaan vaihtumaan tehokkaasti. Ilma tuodaan sisälle suodatettuna ja esilämmitettynä ikkunoiden päälle asennettavien raitisilmalaitteiden kautta. Ilma johdetaan siirtoilmareittien kautta kohti poistokanavia, joihin asennetaan etäohjattavat poistopuhaltimet. Mikäli talossa on valmiina poistokanaviin kytketty huippuimuri, voidaan poisto hoitaa sen kautta. Ilman riittävä vaihtuminen varmistetaan asennuksen jälkeen ilmamäärien mittauksella ja asiakkaalle jätetään tästä kirjallinen dokumentti.

Lämpöluxin hajautetussa ilmanvaihtoratkaisussa koko talon ilma saadaan vaihtumaan hallitusti. Vedon tunne poistuu, lämpötilaerot tasoittuvat, kosteus poistuu tehokkaasti, vessan ja keittiön hajut eivät leviä muualle huoneistoon ja talossa asuville ihmisille taataan riittävän hapekas sisäilma. Koko remontti toteutetaan häiriöttömästi ilman hankalia ja aikaa vieviä kanaviston asennuksia – yhdessä päivässä! 

Tilaa ilmainen kartoitus

Mikäli haluat tietää kotisi ilmanvaihdon tilanteen, ota meihin yhteyttä. Sovimme ilmaisen suunnittelukäynnin, jossa edustajamme käy huonekohtaisesti läpi kotisi ilmanvaihdon tilanteen ja tekee myös tarvittavat mittaukset. Suunnittelukäynnillä teemme myös juuri sinun kotisi tarpeisiin perustuvan ilmanvaihtosuunnitelman, jolla kotisi ilma saadaan puhtaaksi ja raikkaaksi. 

Uusimmat artikkelit

Lisää vastaavia artikkeleita:

Lämpökamera

Lämpökamera on avain piilossa olevien ongelmien paljastamiseen omakotitaloissa.

Omakotitaloissa asuessaan moni kohtaa aika ajoin yllättäviä haasteita, jotka voivat vaikuttaa sekä kodin mukavuuteen että taloudenpitoon. Lämpökamera on kuitenkin kuin salainen ase, joka auttaa paljastamaan piilossa olevat ongelmat ja mahdollistaa tarkat korjaukset. Tässä artikkelissa tutustumme lämpökameran käyttöön omakotitaloissa, erityisesti ikkuna- ja oviremonteissa sekä sisäilmaongelmien tunnistamisessa.

Lämpölux-Arvonnan Onnekas Voittaja: 10 000€ arvoinen Remonttiarvonta Kruunaa Hirsitalon Uuden Loiston

Lämpöluxin jännittävä arvonta loi taikuutta Hämeenkyrön rauhalliseen maisemaan, kun Markus ja Sari arvottiin onnekkaiksi voittajiksi, ja heidän hirsitalonsa saa kukoistavan muodonmuutoksen 10 000 euron arvoisella remontilla.

Huonon sisäilman vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Ilmanvaihdolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin. THL:n tutkimuksen mukaan vietämme sisätiloissa noin 90 % ajasta, joten sisäilman laatu vaikuttaa paljon oloomme ja terveyteemme. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Sisäilmaongelmat liittyvät usein puutteelliseen ilmanvaihtoon mutta onneksi sen parantaminen omakotitaloissa on mahdollista. Laadukas sisäilma tukee toimintakykyä ja hyvinvointia, se on tuoksutonta ja miellyttävää lämpötilaltaan sekä ilmankosteudeltaan.