Etsi
Lämpökamera

Lämpökamera on avain piilossa olevien ongelmien paljastamiseen omakotitaloissa.

Omakotitaloissa asuessaan moni kohtaa aika ajoin yllättäviä haasteita, jotka voivat vaikuttaa sekä kodin mukavuuteen että taloudenpitoon. Lämpökamera on kuitenkin kuin salainen ase, joka auttaa paljastamaan piilossa olevat ongelmat ja mahdollistaa tarkat korjaukset. Tässä artikkelissa tutustumme lämpökameran käyttöön omakotitaloissa, erityisesti ikkuna- ja oviremonteissa sekä sisäilmaongelmien tunnistamisessa.

Energiatehokkuus lämpökameran silmin ikkunoissa ja ovissa

Energiatehokkuus on nykypäivän avainsana, ja omakotitalon lämmityskulut voivat olla merkittävä menoerä. Lämpökamera tarjoaa näkymän talon energiankulutukseen ja auttaa tunnistamaan ne kohdat, jossa lämpöenergia vuotaa hukkaan. Tällä apuvälineellä voidaan suunnitella kustannustehokkaammin oikeat remontit talon eliniän pidentämiseksi sekä nostaa talon energiatehokkuus asteikkoa.

Omakotitalojen ikkunat ja ovet ovat kuin kodin silmät ja suu, ne tuovat valoa ja kohentavat talon ulkonäköä, mutta voivat sisältää runsaasti lämpöhukan lähteitä, varsinkin vanhoissa taloissa. Lämpökamera toimii tässä kuin salainen supervakooja, paljastaen lämpövuodot sekä eristysongelmat. Ennen ikkuna- ja oviremonttia lämpökameran avulla voidaan tarkasti nähdä, missä kohdissa lämpö karkaa ulos talosta tai tulee sisään. Näin saadaan varmuus, että millä toimenpiteillä saadaan lämpövuodot kuriin ja talo vielä enemmän energiatehokkaammaksi. Uudet kolmelasiset ikkunat ja ulko-ovet säästävät merkittävästi energiaa, sillä ne ovat nykypäivän stanrdien mukaisesti energiatehokkaasti optimoituja, säästäen huomattavasti lämmityskuluissa.

Lämpövuoto
Lämpökamera havaitsee kaikki lämpövuodot sekä lämpöä tuovat tekijät. Lämpövuodot esiintyvät tummalla värillä, kun taas kirkkaat värit esiintyvät kuvissa lämpönä.

Sisäilman laatu ja ilmavuodot

Ilmavuodot voivat olla piilossa, mutta niiden vaikutukset tuntuvat nopeasti talon sisätiloissa. Lämpökamera on ikään kuin rakenteiden röntgen ilmavuotojen metsästyksessä. Havaitsemalla ne tarkasti, voidaan estää lämpöhäviöt ja parantaa sisäilman laatua. Vuotokohtia ei välttämättä huomaa itse, mutta tällä teknologialla saadaan kaikki vikakohdat ilmi. Mikäli näitä esiintyy talossa, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin aikaisessa vaiheessa, jotta vältytään suuremmilta rakennevaurioilta.

Sisäilmaongelmat voivat vaikuttaa suoraan asukkaiden terveyteen ja viihtyvyyteen. Sisäilman täytyy olla raikasta ja puhdasta, sekä sille täytyy olla luonnollinen huollettu reitti. Korvausilma pyrkii aina taloon, on sillä reitti tai ei. Mikäli oikeanlaista reittiä ei ole korvausilmalle, niin ilma pyrkii tulemaan rakenteiden heikoimmista kohdista, kuten talon nurkista, lattian rajoista tai pistorasioista.

Sisäilma
Kaksi kuvaa talon lämpövuotojen sijanneista.

Yllä olevissa kuvissa on hyvä esimerkki kohteesta, jossa korvausilmalle ei ole luonnollista reittiä taloon. Korvausilma pyrkii väkisin taloon lattian rajasta ja talon nurkasta. Pitkällä aikavälillä kostea ulkoa tuleva epäpuhdas ilma vaurioittaa talon rakenteita ja eristeitä.

Ilmanvaihto on jatkuvaa ja sen täytyy toimia joka vuodenaika sekä kellonaika. Viallinen ilmanvaihto on erittäin vahingoittava tekijä talon elinkaaren pituudelle, mikäli asialle ei tehdä korjauksia riittävän ajoissa.

Kosteusongelmat kuriin

Kosteusongelmat ovat omakotitalojen yleisiä piilossa olevia haasteita. Kosteissa tiloissa sijaitsee aina poistoilmaventtiili, mutta mikäli korvausilmaa ei pääse tarpeeksi hajautetusti taloon, niin tämä venttiili toimii korvausilma reittinä. Silloin nousee kosteusvaurion riskit pesutiloissa, vessoissa, kodinhoitohuoneissa sekä keittiössä.

Vanhat ikkunat ja ovet ovat myös alttiita kosteusvaurioille. Ajan myötä sisäilman kosteus pääsee vaurioittamaan ikkuna- sekä ovenkarmeja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa homehtua. Tällöin ei pelkästään huomio kiinnity ulkonäköön, vaan myös talon seiniin.

Ikkuna joka vuotaa kylmää ilmaa sisään, voi toimia myös täysin päinvastoin. Eli tällöin riski suurenee siitä, että kostea sisäilma poistuu väärää reittiä pitkin, vahingoittaen talon rakenteita ja eristeitä.

Nämä mahdolliset vikakohdat pystytään havaitsemaan lämpökameralla, jolloin tiedetään varmuudella koko talon tilanne, sekä voidaan parantaa talon rakenteiden hyvinvointia ja ennen kaikkia asukkaiden asuinmukavuutta.

Turvallisuuden lisä

Lämpökamera ei ainoastaan paljasta rakennusten piileviä vuoto kohtia, vaan voi myös toimia turvallisuuden lisänä. Se havaitsee myös sähköiset viat ja muut potentiaalisesti vaaralliset tilanteet. Ennen ikkuna- ja oviremontteja lämpökameraa voidaan käyttää muun muassa sähköjärjestelmien tarkistuksessa ja saada varmuus siitä, että tulevat remontit ehkäisevät kaikki vikakohdat.

Lämpökamera on omakotitalon asukkaalle kuin pelastaja, joka auttaa pitämään kodin viihtyisänä, terveenä ja energiatehokkaana. Se tuo myös kokonaisvaltaisesti turvallisuuden tunteen, että talon rakenteissa ei piile mitään suurempaa murhetta. Tämä keksintö ei ole vain teknologinen laite, vaan se on investointi omakotitalon pitkäaikaiseen hyvinvointiin. Joten seuraavan kerran kun harkitset ikkuna- tai oviremonttia, muista tämä salainen ase, ja anna lämpökameran näyttää tietä kohti parempaa, mukavampaa ja turvallisempaa kotia.

Uusimmat artikkelit

Lisää vastaavia artikkeleita:

Lämpölux-Arvonnan Onnekas Voittaja: 10 000€ arvoinen Remonttiarvonta Kruunaa Hirsitalon Uuden Loiston

Lämpöluxin jännittävä arvonta loi taikuutta Hämeenkyrön rauhalliseen maisemaan, kun Markus ja Sari arvottiin onnekkaiksi voittajiksi, ja heidän hirsitalonsa saa kukoistavan muodonmuutoksen 10 000 euron arvoisella remontilla.

Huonon sisäilman vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Ilmanvaihdolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin. THL:n tutkimuksen mukaan vietämme sisätiloissa noin 90 % ajasta, joten sisäilman laatu vaikuttaa paljon oloomme ja terveyteemme. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Sisäilmaongelmat liittyvät usein puutteelliseen ilmanvaihtoon mutta onneksi sen parantaminen omakotitaloissa on mahdollista. Laadukas sisäilma tukee toimintakykyä ja hyvinvointia, se on tuoksutonta ja miellyttävää lämpötilaltaan sekä ilmankosteudeltaan.

EU:n energiatehokkuusdirektiivin vaikutus ikkunaremonttiin.

Uusien ikkunoiden vaihto on nopea ja kustannustehokas keino parantaa asunnon energiatehokkuutta ja pienentää lämmityskuluja. Energiatehokkuuden paranemisen myötä myös asumisviihtyvyys lisääntyy.